Neurologinen fysioterapia

Tarjoamme neurologista kuntoutusta henkilöille, joilla on keskushermoston (CNS) häiriöitä tai vaurioita. Tämä tarkoittaa, että tarjoamme hoitoa henkilöille eri diagnoosiryhmistä.

Diagnoosit voivat olla muun muassa: aivohalvaus, multippeliskleroosi (MS), traumaattiset aivovammat, parkinsonin tauti tai selkäydinvammat ym.

Neurologisen kuntoutuksen tavoitteena on vähentää keskushermoston toimintakyvyn heikkenemistä ja edistää toimintakyvyn palautumista mahdollisimman tehokkaasti (Gjelsvik & Syre, 2016). Aivot ja hermosto ovat plastisia, eli niillä on kyky muuttua ja sopeutua. Plastisuus tarkoittaa aivojen kykyä mukautua ympäristöön ja kokemuksiin. Aivojen plastisuus on tärkeää kaikissa elämänvaiheissa, mutta se ilmenee eri tavoin eri ikäkausina. Aivot muokkaantuvat ei vain lapsuudessa, vaan myös aikuisuudessa, mikä tarkoittaa, että aivot säilyttävät plastisuuden läpi elämän ja reagoivat ympäristön muutoksiin sekä koettuihin kokemuksiin (Gjelsvik & Syre, 2016; Purves ym., 2019).

Tilassamme työskentelee fysioterapeutteja, jotka ovat saaneet koulutusta sekä Bobath-konseptissa että VASA-konseptissa, jotka molemmat ovat erillisiä lähestymistapoja neurologisessa kuntoutuksessa.

Bobath-konsepti

Bobath-konsepti on yksi käytetyimmistä lähestymistavoista neurologisessa kuntoutuksessa, ja se keskittyy ymmärtämään, kuinka neurologinen tila vaikuttaa koko yksilöön hänen ainutlaatuisessa elinympäristössään. Konseptin kliinisessä soveltamisessa liikkeet analysoidaan huolellisesti, keskittyen selektiivisiin liikkeisiin, posturaaliseen kontrolliin ja sensoriseen informaatioon. Tätä analyysia käytetään liikkeen diagnoosin kehittämiseen, joka ohjaa hoitoa ja arviointia. Bobath-konseptin mukaan tavoitteena on palauttaa mahdollisimman luonnolliset ja toiminnalliset liikeratkaisut (Michielsen, M et al 2019).

Lisätietoa linkistä: Ibita.org

Vasa Concept

Vasa Concept sopii erityisesti erilaisten aivovaurioiden, CP-vamman ja selkäydinvaurioiden kuntouttamiseen ja menetelmä voidaan soveltaa niin akuuttivaiheessa kuin kroonisessakin vaiheessa. Menetelmän on kehittänyt Rajul Vasa, joka on ammatiltaan fysioterapeutti ja tutkija. Päämääränä on palauttaa aivon ja vartalon välistä informaatiokulkua ja menetelmä pohjautuu mm neurotieteissä havaittuun neuroplastisuuteen (Beyaert et al., 2015).

Harjoitteiden avulla pyritään siirtämään vartalon keskipistettä heikommalle vartalopuoliskolle, jotta myös ne alueet oppivat hallitsemaan kehon painopistettä. Harjoitusten myötä aivot saa ison määrän liike- ja asentotuntoaistimusta kehon halvaantuneelta puolelta. Käytännössä suoritetaan motorisia harjoituksia yleensä lattiatasolla, tai sängyllä, ja maltetaan olla tekemättä kompensatorisia liikkeitä.Vasa Concept-menetelmässä on tärkeää, että liikkeet automatisoituisi, jotta ei tarvitsisi toistuvasti ja tietoisesti miettiä liikkeiden tuottamista.

Lisää tietoa: www.vasaconcept.in (englanniksi) www.vasaconcept.fi (suomeksi)