Vi erbjuder neurologisk rehabilitering för personer som har störningar eller skador på det centrala nervsystemet (CNS). Det innebär att vi arbetar med individer som har olika diagnoser och tillstånd relaterade till nervsystemets funktion.
Diagnoserna kan vara till exempel hjärnblödning (stroke), multipel scleros (MS), traumatisk hjärnskada, parkinsons sjukdom eller ryggmärgsskador med mera.
Målet med neurologisk rehabilitering är att minska funktionsnedsättningen och främja en så god funktionell återhämtning som möjligt inom det centrala nervsystemet (Gjelsvik & Syre, 2016). Hjärnan och nervsystemet besitter en förmåga till plastisk förändring, vilket innebär att de kan anpassa och omforma sig. Plasticitet är en grundläggande egenskap som spelar en viktig roll under hela livet, även om den visar sig på olika sätt beroende på ålder. Hjärnan fortsätter att förändras och omformas inte bara under barndomen, utan även i vuxen ålder. Detta innebär att hjärnans plasticitet är livslång och att den svarar på den miljö vi lever i och de erfarenheter vi genomgår (Gjelsvik & Syre, 2016; Purves et al., 2019).
Hos oss har vi fysioterapeuter som har fått utbildning inom Bobath konceptet och VASA- konceptet, vilket är 2 skilda tillvägagångssätt inom neurologisk rehabilitering.
Bobath-konceptet
Bobath-konceptet är ett av de mest använda tillvägagångssätten inom neurologisk rehabilitering och fokuserar på att förstå hur ett neurologiskt tillstånd påverkar hela individen i deras specifika livssituation. Vid klinisk tillämpning av konceptet analyseras rörelser noggrant med fokus på selektiv rörelse, postural kontroll och sensorisk information. Denna analys ligger till grund för att skapa en rörelsediagnos som styr behandlingsmetoder och utvärdering. Enligt Bobath-konceptet strävar man efter att återställa så naturliga och funktionella rörelsemönster som möjligt (Michielsen, M et al 2019).
Mer information finns i länken Ibita.org
Vasa Concept
Vasa Concept är en rehabiliteringsmetod, som anses särskilt lämpad för patienter med hjärnskada (hjärnblödning, hjärninfarkt, trauma), CP-skada samt ryggmärgsskada och kan tillämpas i såväl det akuta som i det kroniska stadiet. Metoden är utvecklad av forskaren och fysioterapeuten Rajul Vasa och syftar till att främja informationsflödet mellan hjärnan och kroppen. Det är en metod var man arbetar med kroppen som en helhet och grundar sig i kombinationen av kunskap om kroppens funktioner och neurovetenskapliga upptäckter såsom neuroplasticitet (Beyaert et al., 2015).
Övningarna lägger fokus på att förflytta gränserna för kroppsmassans mitt mot den svaga sidan av kroppen så att även de delarna av kroppen blir ansvariga för den postneutrala kontrollen. Genom att arbeta med kroppens tyngdpunkt i samspel med gravitationen och återinföra automatiserad kontroll, kommer hjärnan att använda sig av informationen som ges för att börja omorganisera sig själv, vilket medför förändringar såväl kognitivt som fysiskt. En annan viktig aspekt i konceptet är att skilja på sann motorisk återhämtning och kompensatoriskt rörelsebeteende, med målet att uppnå det förstnämnda.
För mer information: www.vasaconcept.in (engelska) och www.vasaconcept.fi (finska)